Koi no tsubomi - japońskie omlety

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Omlet

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

sos owocowy

  • jagody

    250 ml
  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • mięta liście

    4 sztuki

owocowa salsa

  • brzoskwinie

    3 sztuki
  • melon miodowy

    200 gram
  • banan

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy składniki salsy, mieszamy je ze sobą i odstawiamy

Mieszamy/blendujemy jagody ze śmietanką i listkami mięty

Jajka rozbijamy do miseczki i trzepiemy jak na klasyczny omlet, dodajemy sól i cukier, odcedzamy jajka przez durszlak/sito aby oddzielić nieroztrzepane części jajka.

Uzyskaną masę rozlewamy na rozgrzanej patelni, którą natłuszczamy bardzo małą ilością oleju, rozlewamy cienką warstwę omletu i po jego ścięciu delikatnie zawijamy w rulon, dolewamy kolejną porcję jajek pozostawiając rulon na patelni. Po wysmażeniu całej masy powinniśmy uzyskać jeden duży rulon z omletu.

Przekładamy go z patelni i formujemy ładny kształt, odcinamy końcówki i rozdzielamy omlet na porcje.
Polewamy sosem owocym i dodajemy owocową salsę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat