Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek bałkański

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 300 g
mięso wieprzowe 300 g
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
ziemniaki 5 szt
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek bałkański

Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 27.09.2015 23:20
syte, smaczne danie :)
Lis 27.09.2015 20:51
Wygląda niesamowicie smacznie:)
olkaaa 27.09.2015 19:54
Wygląda smakowicie.
Aleksandra/Olcia 27.09.2015 17:55
mniam,pyszne połączenie smaków
Czarnula666 27.09.2015 16:25
Pyszna propozycja na zimowy obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak