Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 14/15 dużych knedli

ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 400/450 g
sól 2 łyżki
cukier 8 łyżek
truskawki 15 szt

Do polania

kwaśna śmietana
cukier

Porada

Zamiast śmietany do knedle możemy podawać z usmażoną na maśle bułką tartą

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z truskawkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej 1 dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować gruby wałek z ciasta i pociąć je na grube plastry.
Krok 1 - Knedle ziemniaczane z truskawkami foto
2
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać i formować kule. Układamy na oprószonej mąką powierzchni.
Krok 2 - Knedle ziemniaczane z truskawkami foto
3
Knedle rzucać do gotującej się, posolonej pozostałą solą, wody. Gotować ok 2-3 min po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego!
Krok 3 - Knedle ziemniaczane z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 08.09.2016 10:19
lubię takie :)
halina17 07.09.2016 21:04
Lubię knedle.
kasia.s 07.09.2016 16:36
Pyszności :)
Małgorzata92 07.09.2016 14:58
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak