Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
mąka pszenna 350 g
jajko 2 szt
śliwki węgierki 0,5 kg
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
sól szczypta

Porada

Można podawać także z jogurtem lub śmietaną lub z tartą bułką na maśle

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać ,przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę i sól- zagnieść elastyczne, nie klejące się do rąk ciasto (w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Śliwki umyć, wypestkować.
odrywać po kawałki ciasta, w rękach uformować placuszek ( wielkości dłoni) wkładać po 1 śliwce i dokładnie oblepić ciastem, formując kulę.
Wkładać na osolony wrzątek i gotować przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia.
Podawać posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.09.2016 17:19
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak