Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    30 sztuk
  • mąka

    1/2 kg
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle ze śliwkami foto
Przygotowuję śliwki, nacinam je lekko w połowie nożem i wyjmuję pestki.
Krok 2 - Knedle ze śliwkami foto
Przygotowuję ciasto, na tace wysypuje mąkę, dodaję żółtko i łyżkę masła. Całość mieszam i powolutku cały czas mieszając dodaję ciepłą wodę i odrobinę soli. Ciasto wałkuję wałkiem, wycinam szklanką kółka grubsze niż na pierogi i do środka dodaję śliwkę i formuję.
Krok 3 - Knedle ze śliwkami foto
Tak uformowane knedle pozostaje wrzucić do gotującej się wody na kilka minut. Smakują wybornie ze śmietaną i cukrem;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Stachu90 12.09.2012 11:16
uuu uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat