Knedle z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka

    1 1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nadzienie:
1/2 kg wiśni
cukier
cukier waniliowy
masło
bułka tarta
Ziemniaki zemleć, dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek o średnicy 2,5 cm i pokroić go na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć i układać na nim wydrylowaną wiśnię posypaną cukrem i uformować kulkę.Knedle wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować na niewielkim ogniu ok 10 minut od chwili wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem i bułką, posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 15.07.2013 07:41
ciekawa propozycja
Katarzyna59 11.06.2013 07:28
świetny przepis
IwonaKa 09.06.2013 00:12
bardzo smaczne
m1monika 02.05.2013 15:17
smaczne :-)
Anna152 14.03.2013 18:52
fantastyczne
Pani Domu 05.01.2013 20:45
super knedle
IKrakowianka 01.11.2012 08:53
bardzo takie lubię
Łukasz15 04.10.2012 11:33
Super
Motorek 13.08.2012 08:04
bardzo smaczne
caralajna 31.07.2012 08:08
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat