Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki ugotowane
1 kg -
mąka
1 1/2 szkl -
jajko
1 szt -
sól
Sposób przygotowania
1/2 kg wiśni
cukier
cukier waniliowy
masło
bułka tarta
Ziemniaki zemleć, dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek o średnicy 2,5 cm i pokroić go na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć i układać na nim wydrylowaną wiśnię posypaną cukrem i uformować kulkę.Knedle wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować na niewielkim ogniu ok 10 minut od chwili wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem i bułką, posypane cukrem.
Komentarze (29)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (19)