Przepis i sposób przygotowania na: knedle z truskawkami
Truskawki najlepiej umyć i wyłożyć na ręcznikach papierowych żeby wyschły, w przeciwnym razie ciasto będzie się źle sklejać.
Ziemniaki, jajko i mąkę zagniatamy razy. Ilość mąki jest orientacyjna - bo wszystko zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Ciasto ma mieć konsystencję miękkiej gumy do żucia.
Są różne metody lepienia knedli, ja dzielę ciasto na porcję, z każdej porcji formuję wałeczek i nożem odcinam równe krążki. Każdy krążek formuję w rękach, na środek wsypuję nieco cukru (małą łyżeczką do kawy) i układam na tym truskawkę. Zlepiam brzegi, jeszcze w dłoniach formuję ładną kulkę.
Knedle gotuję porcjami w dużej ilości osolonej wody - wrzucam je na wrzątek i czekam aż wypłyną, gotuję jeszcze jakieś 5 minut na bardzo wolnym ogniu.
Podaję albo z masłem i bułką, albo z gęstym jogurtem.