knedle z powidłami sliwkowymi anki

knedle z powidłami sliwkowymi anki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    85 dag
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    ½ szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

  • powidła śliwkowe

  • masło

  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać ziemniaki, ugotować, odcedzić. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę na stolnice posypaną mąką. Dodać resztę mąki, jajko mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z przygotowanego ciasta toczyć niezbyt cienkie wałki, kroić na kawałki, każdy rozpłaszczyć na placuszek, w który zawijamy starannie powidła. Knedle kłaść do wrzącej lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotować ok. 3 minuty. Podawać posypane cukrem z odrobiną masła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

27.04.2011 09:02
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat