Knedle z pokrzywami i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki ugotowane

    80 dag
  • mąka ziemniaczana

    10 dag
  • mąka pszenna

    10 dag
  • jajko

    1 szt
  • młoda pokrzywa

    1 garść
  • sól do smaku

Nadzienie

  • boczek wędzony

    15 dag
  • szynka gotowana

    5-10 dag
  • cebula

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • chleb tostowy

    1 kromka
  • ser żółty starty

    2-3 łyżki

Pozostałe produkty

  • cebula

  • smalec

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Nadzienie
Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.
Krok 2 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.
Krok 3 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.
Krok 4 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.
Krok 5 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać niewielkie placuszki.
Krok 6 - Knedle z pokrzywami i boczkiem foto
Nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, uformować podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 26.06.2017 11:54
Smaczne danie :)
Franciszek 26.06.2017 11:02
ciekawy pomysł
bietka 26.06.2017 11:00
ciekawy przepis :)
olkaaa 26.06.2017 10:43
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat