Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
ziemniaki ugotowane
80 dag -
mąka ziemniaczana
10 dag -
mąka pszenna
10 dag -
jajko
1 szt -
młoda pokrzywa
1 garść -
sól do smaku
Nadzienie
-
boczek wędzony
15 dag -
szynka gotowana
5-10 dag -
cebula
1 szt -
olej
1 łyżka -
chleb tostowy
1 kromka -
ser żółty starty
2-3 łyżki
Pozostałe produkty
-
cebula
-
smalec
-
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Knedle z pokrzywami i boczkiem
Kroki postępowania

Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.



Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.


Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się