Knedle z morelami

Knedle z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    70 dkg
  • morele

    50 dkg
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt.
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • masło

    40 g
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć praskę, dodać mąkę, żółtko i jedno całe jajo. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformować z ciasta na stolnicy wałek i kroimy na równe odcinki. Morele wydrylować. Z porcji ciasta ulepić placuszek, na środku położyć morelę bez pestki i oblepić dokładnie ciastem. W garnku ugotować wodę, lekko ją posolić i wrzucać partiami knedle. Mieszać je od czasu do czasu i gotować ok 4 minuty, aż od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową, na talerzu knedle polać tartą bułką z masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halinka1011

05.04.2011 09:52
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat