Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z jagodami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
jajko 1 szt
mąka 2 szkl
jagody 30 dag
śmietana 18 proc 5 łyżek
cukier 1,5 łyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z jagodami

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj przestudzone ziemniaki oraz jajko. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na środek nałóż porcję jagód. Zlep brzegi i uformuj okrągłe kule. Knedle wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia. Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Ugotowane knedle wyłóż na talerz i polej śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 08.07.2014 21:28
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha.
Sroczka 08.07.2014 21:22
Lubię takie knedle, pycha są.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak