Knedle z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • DODATKOWO:

  • dynia

    0,6 kg
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło

    0,5 kostki
  • cukier

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy (lub dobrze tłuczemy). Po ostygnięciu dokładamy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek. Nożem odcinamy niewielkie kawałki, formujemy w dłoni placuszki, w środek wkładamy kostkę dyni. Zlepiamy brzegi jak na pierogi i dłońmi formujemy kulki.
Knedle wkładamy partiami do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można dodatkowo posypać cynamonem.

Przygotowanie dyni:
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i obieramy ze skórki. Gotową kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle (1 łyżka), by delikatnie zmiękła. Dokładamy cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy z ognia i studzimy.

Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;). Ja robię według przepisu mojej Mamy. W zależności od sezonu knedle sporządzam z różnym nadzieniem. Dziś polecam dyniowe wypełnienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.01.2014 22:37
Ciekawie, pomysłowo.
Ewelina38 14.11.2013 08:42
knedle uwielbiam ale z dynią jeszcze nie jadłam
pierniczkowo 05.10.2013 11:35
jaki piękny kolorek :)
Aannkaa82 04.10.2013 21:45
Świetny pomysł :) NA pewno pyszne są takie knedelki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat