Knedle z bułki / semmelknödel

Knedle z bułki / semmelknödel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułki z poprzedniego dnia

    6 szt
  • mleko gorące

    1,8 l
  • jajko

    2 szt
  • gałka muszkatołowa

    1 szt
  • makaron

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle z bułki / semmelknödel

Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pod koniec smażenia dodać natkę, a następnie wraz z jajkami dodać do masy z bułek i wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, po czym ugnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody lub mleka. Ciasto doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby otrzymać lepszą konsystencję, do ciasta można dodać odrobinę mąki, nie przesadzając jednak, bo knedle będą twarde.
Wilgotnymi rękoma uformować 6-8 dużych knedli i obtoczyć je w mące. Knedle włożyć do gorącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

agnieszka214 28.01.2012 10:03
mniam
Anna152 04.10.2011 16:11
pycha
Magdalena80 14.03.2011 23:07
ciekawy przepis
szajba2 23.02.2011 15:24
to nie jest chyba zbyt dobre jak większość niemieckich dań
szalonamariolka 21.02.2011 23:54
pyszności
gosia561 17.02.2011 12:25
ciekawe
Babciagramolka 06.01.2011 15:17
Makaron chyba chochlik wstawił . Barbaro- to akurat nie jest potrawa z kuchni polskiej a raczej niemiecka , austryjacka lub czeska . Robię podobnie tyle ,że jeden duży gotowany w serwecie .
Barbara55 25.10.2010 15:08
typowo polska kuchnia
rakow2
rakow2 24.10.2010 15:55
może być dobre
elwal
elwal 02.07.2010 12:04
A ten makaron w składnikach... to (przepraszam, że pytam) - do czego ? ... ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat