Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bułki z poprzedniego dnia
6 szt -
mleko gorące
1,8 l -
jajko
2 szt -
gałka muszkatołowa
1 szt -
makaron
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
natka pietruszki
2 łyżki -
cebula
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Knedle z bułki / semmelknödel
Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pod koniec smażenia dodać natkę, a następnie wraz z jajkami dodać do masy z bułek i wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, po czym ugnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody lub mleka. Ciasto doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby otrzymać lepszą konsystencję, do ciasta można dodać odrobinę mąki, nie przesadzając jednak, bo knedle będą twarde.
Wilgotnymi rękoma uformować 6-8 dużych knedli i obtoczyć je w mące. Knedle włożyć do gorącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
Komentarze (10)