Knedle z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka czerstwa

    15 dkg
  • boczek wędzony

    15 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    35 dkg
  • drożdże

    4 dkg
  • jajka

    1 szt
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę pokrajać jak na grzanki, boczek pokroić drobno i topić go na wolnym ogniu ale nie rumienić. Do boczku dodać grzanki i podsmażyć. Z mąki, mleka, drożdże oraz jajka zrobić ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania ciasta dodać boczek z grzankami. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia a następnie formować duże kule co jakiś czas mocząc ręce w letniej wodzie. Gotować ok.15 minut pod przykryciem w osolonej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kas2 14.09.2012 22:58
z pewnością pyszne
ziutula 17.08.2011 07:59
smaczne kluchy
Juleczka20 14.04.2011 09:08
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat