Knedle z bananami i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • puree z dyni

    15 dag
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • sól

    0,5 łyżeczki

Nadzienie

  • banan

    2 szt
  • żurawina suszona

    5 dag

Pozostałe produkty

  • jogurt naturalny

    150 ml
  • banan

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Do miski wsypać mąkę, dodać ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
Krok 2 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Następnie dodać pure z dyni, jajko i budyń.
Krok 3 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 4 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremką w kształcie koła wyciąć krążki.
Krok 5 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Banany obrać, pokroić w 1,5 cm plasterki. Na każdy krążek ciasta ułożyć kawałek banana i kilka sztuk suszonej żurawiny.
Krok 6 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Zawinąć wszystkie brzegi do środka i dokładnie zlepić formując kulkę. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 7 - Knedle z bananami i żurawiną foto
Banana obrać, pokroić na kawałki, włożyć do głębokiego naczynia. Dodać cukier z wanilią, cukier puder i jogurt, zmiksować.
Ugotowane knedle podawać oprószone cukrem i posypane żurawiną z dodatkiem jogurtu bananowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 27.06.2017 08:52
super, smaczne
bertpvd 26.06.2017 23:00
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat