Knedle serowe z sosem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    200 gram
  • jajko

    2 szt.
  • masło

    40 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • pieczywo pszenne

    100 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • skórka z cytryny

    0,5
  • truskawki

    40 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce rozetrzeć masło z cukrem waniliowym i skórką startą z połowy cytryny. Dodać zmielony ser, jajka, bułkę tartą, szczyptę soli i pokrojone w kostkę pieczywo bez skórki. Dokładnie wymieszaną masę odstawiamy na około godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos truskawkowy. Truskawki miksujemy z cukrem i sokiem z połowy cytryny, a następnie gotujemy na małym ogniu i odstawiamy. Z masy formujemy kulki średnicy 3-4 cm, które gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Na talerze najpierw wylewamy sos truskawkowy, na który układamy knedle. Można je posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andrzej10 06.11.2012 20:06
naprawdę dobre
andrzej10 05.11.2012 20:30
warto spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat