Knedle serowe z sosem truskawkowym

Knedle serowe z sosem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    200 gram
  • jajko

    2 szt.
  • masło

    40 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • pieczywo pszenne

    100 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • skórka z cytryny

    0,5
  • truskawki

    40 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle serowe z sosem truskawkowym

W misce rozetrzeć masło z cukrem waniliowym i skórką startą z połowy cytryny. Dodać zmielony ser, jajka, bułkę tartą, szczyptę soli i pokrojone w kostkę pieczywo bez skórki. Dokładnie wymieszaną masę odstawiamy na około godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować sos truskawkowy. Truskawki miksujemy z cukrem i sokiem z połowy cytryny, a następnie gotujemy na małym ogniu i odstawiamy. Z masy formujemy kulki średnicy 3-4 cm, które gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Na talerze najpierw wylewamy sos truskawkowy, na który układamy knedle. Można je posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

andrzej10 06.11.2012 20:06
naprawdę dobre
andrzej10 05.11.2012 20:30
warto spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat