Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 1 szt
kapusta włoska 1/2 główki
słonina wędzona 100 g
bulion warzywny 200 ml
mąka 1 łyżka
sok z cytryny
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską

2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem.

Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.06.2017 10:30
Mniami, takie danie zjadłabym z wielkim smakiem :)
Babeczka35 01.06.2017 09:14
Smaczne danie.
Róża1 01.06.2017 07:16
Swietna propozycja na obiad !!!!!!
bertpvd 31.05.2017 23:50
Pyszny obiad
Aleksandra/Olcia 31.05.2017 22:00
moje smaki!
agnieszka214 31.05.2017 21:05
Wędzony lubię takie kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak