Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
6
mąka pszenna
mąka żytnia
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane

1. Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i odcisnąć z nich sok. Dodać do nich sól i następnie tyle samo mąki pszennej co żytniej. Ciasto powinno być dostatecznie twarde i nie lepić się do rąk.
2. Następnie układamy je na desce, maczamy łyżkę w gorącej wodzie (osolonej i z dodatkiem oliwy, aby kluski się nie sklejały) i wrzucamy kluski do wody.
Gotujemy aż wypłyną swobodnie na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 03.06.2011 10:04
super
ada12302 11.12.2010 23:38
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak