Kluski z twarogu z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dag
  • cukier

    8 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • skórka z cytryny

    0,5 cytryny
  • mąka

    5 dag
  • grysik

    5 dag
  • wiśnie

    1 słoik
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • rum

    3 łyzki
  • orzechy laskowe

    5 dag
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • twaróg

    50 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

10 dag masła utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami cukru.Dodać żółtka,twaróg,sok i skórkę z cytryny,wymieszać.Wsypać mąkę i grysik.Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.Sok z wiśni zagotować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą cukru oraz rumem,zagęścić sok,ponownie zagotować.Dodać wiśnie,wystudzić.Z ciasta formować duże,okrągłe .Gotować około 15 min w osolonej wodzie.Pozostałe masło rozgrzać na ogniu,zrumienić pokruszone orzechy,posypać cynamonem.Kluski osączyć,przełożyć na talerze,podawać z orzechami i sosem wiśniowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 21.06.2012 09:47
extra
[email protected] 25.04.2012 17:57
pysznosci
Kopiko1983 10.11.2011 07:20
Ale pyszne! Mniam...
Kuchareczekjeden 19.10.2011 18:43
świetne
smakoszek 16.07.2011 14:55
pysznie brzmi
Grazyna0211 01.06.2011 18:23
pyszności
Haneczka1 13.04.2011 17:02
super :)
kanu83 12.04.2011 13:10
Muszą być pyszne
Robert10 11.04.2011 15:43
ale smakołyki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat