Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem borowikowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na kluski

ziemniaki 1 kg
sól do smaku
mąka ziemniaczana 25 dag
jajko 1 szt

na sos

borowiki 25 dag
cebula 1 szt
woda 1,5 szkl
sól i pieprz do smaku
masło 1 łyżka
śmietana 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem borowikowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto
2
Do ziemniaków dodać jajko i skrobię, wyrobić ciasto.

Krok 2 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto
3
Dłońmi nabierać porcje ciasta, formować kulki i palcem zrobić w każdej z nich wgłębienie.

Krok 3 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto
4
Kluski gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia.

Krok 4 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto
5
Borowiki oczyścić i drobno pokroić. Grzybki zalać wodą i zagotować. Cebulkę posiekać i zrumienić na maśle. Do grzybków dodać cebulkę i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać zahartowaną śmietanę i doprawić do smaku.

Krok 5 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto
6
Sosem polać kluski.
Krok 6 - Kluski śląskie z sosem borowikowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.09.2015 14:04
Solidne jedzenie.
Benita 15.09.2015 12:24
Nie ma to jak kluski śląskie domowej roboty.
Wacław 15.09.2015 08:45
pyszniutkie,mnie już ślinka leci ;-)
Motorek 15.09.2015 08:35
smaczne kluseczki
JulkaTomeczek 15.09.2015 07:55
Pyszne te kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak