Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z majerankiem i ziołami prowansalskimi
Po ugotowaniu odcedzić jeszcze ciepłe ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę.
Włożyć do miski, wyrównać masę, podzielić na 4 części i tą 1/4 część wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną.
Doprawić solą i pieprzem, oraz majerankiem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wszystko wymieszać, aby składniki nam się połączyły.
Z gotowej masy zrobić kuleczki delikatnie palcem zrobić dołek.
Można dodatkowo delikatnie mąką posypać nasze kluski zanim je ugotujemy.
W garnku zagotować wodę, osolić.
Na gotującą się wodę wrzucać kluski. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować na niewielkim ogniu.
Gdy zaczną wypływać na powierzchnię jeszcze chwilkę podgotować. Odcedzić i przełożyć do miski (kluski można przelać oliwą aby nam się nie posklejały).
Kluseczki okrasić usmażoną cebulką lub podać z wybranym sosem ewentualnie posypać natką pietruszki.
Smacznego))