kluski śląskie z gyrosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    ok 1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • cebula czerwona

  • sól, pieprz

  • przyprawa gyros

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść, wystudzić. Uformować kwadrat, podzielić na cztery części, jedna wyjąć i wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęło się ziemniaków. Dołączyć wyjęta część i wyrobić ciasto, jeżeli będzie lepkie, do dosypać jeszcze troszkę mąki.

2. Z ciasta uformować małe kuleczki i palcem zrobić wgłębienie.

3. Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 5 min, do czasu wypłynięcia na wierzch.

4. Cebule pokroić zarumienić na patelni, dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka, przyprawić i polać odrobina oleju. Zarumienić na patelni. Podlać wada i dusić ok. 10 min. Sos można zagęścić mąką.

5. Podawać na ciepło z kluskami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 10.08.2011 18:41
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat