Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z fioletowym sosem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 25 dkg
kapusta czerwona 1/4 główki
cebula 1 szt
śmietana 12% 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

marynata

ocet ryżowy 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
olej 3 łyżki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z fioletowym sosem

Mięso pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać gorącą wodą i przykryć. Dusić na małym gazie do miękkości.
Kiedy mięsko zmięknie dodać startą na grubym oczku kapustę i dusić kolejne 10-15 minut. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami sosu, wymieszać z mięsem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać na przykład z kluskami śląskimi. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 03.09.2015 21:06
Pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak