Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie w mojej wersji

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka ziemniaczana
sól do smaku
woda zimna 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w mojej wersji

Ziemniaki obieramy ,płuczemy i gotujemy ,po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy .Następnie ziemniaczki przeciskamy przez praskę i lekko przestudzamy ,dodajemy soli do smaku ,ziemniaczki równamy , ciasto dzielimy na 4 części , jedną część wyciągamy i kładziemy na reszcie ziemniaczków a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaków..Dokładnie ciasto wyrabiamy i formujemy kluski .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.01.2017 23:13
Dobre bez 2 zdań.
adelajda 31.01.2017 11:57
tradycja sama się broni :)
Wacław 31.01.2017 11:32
pyszne ,nigdy mi się nie znudzą :-)
w mojej kuchni 31.01.2017 10:53
pyszne do sosów
mirosława4 31.01.2017 10:13
smaczne te kluseczki
gosia56 31.01.2017 10:03
Niema niedzielnego obiadu bez takich klusek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak