Kluski śląskie czarne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • ziemniaki

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    ile zabierze
  • sól

    1 płaska łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane z łupinek ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ostudzić, kolejno podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej). Wbić jajko, dobrze wyrobić. Jeden surowy ziemniak potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) i dodać do masy ziemniaczanej, dokładnie wyrobić. Urywać rękami kawałki ciasta i "ukulać" kluseczki. Zagotować wodę w garnku (również posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 30.10.2016 11:47
Lubię kluchy i w mojej rodzinie Mama jest mistrzynią od tych z udziałem ziemniaków :) Ale żeby uzyskać czarne kluski, to nie wystarczy jeden surowy ziemniak! Musi ich być znacznie więcej, a w ekstremalnym wypadku same surowe :)) Takie są najsmaczniejsze!
MałaMi89 28.10.2016 22:48
Śląskich dawno już nie robiłam... mniam!
MonikaW 28.10.2016 21:13
kocham śląskie z sosem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat