Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie bez jajek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana ok.1/4 obj.ziemniaków
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie bez jajek

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, zalać ciepłą wodą, posolić i ugotować do miękkości nie dopuszczając do rozgotowania. Odcedzić jak najlepiej i na moment postawić na średnim płomieniu, aby odparował nadmiar wilgoci - pilnować, aby się nie przypaliły.
Jak najszybciej przecisnąć je przez praskę, póki są gorące i na chwilę odstawić, żeby lekko przestygły i nie parzyły rąk. Ugnieść równą warstwą w misce, podzielić na równe ćwiartki, po czym jedną część dokładnie wybrać i w to miejsce wsypać dokładnie taką ilość mąki ziemniaczanej, aby poziomem była równa ziemniakom. Wszystko zagnieść jak najszybciej łącznie z odjętą częścią ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia. Z masy ziemniaczanej formować równej wielkości kulki (dobrze sprawdza się mała gałkownica do lodów), lekko spłaszczyć każdą kluskę i w środku zrobić palcem głęboki dołek, który po ugotowaniu świetnie zatrzymuje sos.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Nie dopuszczać do intensywnego wrzenia wody.

Podawać z sosem mięsnym lub warzywnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 05.03.2014 23:14
smacznie podano to danie...
patryska76 05.03.2014 19:16
Też takie robię ;-)
idealme 05.03.2014 17:20
nigdy takich nie robiłam :)
marcia7 05.03.2014 17:09
ciekawie to wygląda
Lidzia 05.03.2014 17:08
Lubię śląskie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak