Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie bez jajek
Jak najszybciej przecisnąć je przez praskę, póki są gorące i na chwilę odstawić, żeby lekko przestygły i nie parzyły rąk. Ugnieść równą warstwą w misce, podzielić na równe ćwiartki, po czym jedną część dokładnie wybrać i w to miejsce wsypać dokładnie taką ilość mąki ziemniaczanej, aby poziomem była równa ziemniakom. Wszystko zagnieść jak najszybciej łącznie z odjętą częścią ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia. Z masy ziemniaczanej formować równej wielkości kulki (dobrze sprawdza się mała gałkownica do lodów), lekko spłaszczyć każdą kluskę i w środku zrobić palcem głęboki dołek, który po ugotowaniu świetnie zatrzymuje sos.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Nie dopuszczać do intensywnego wrzenia wody.
Podawać z sosem mięsnym lub warzywnym.