Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana ile zabierze
sól 1 łyżka
jajko 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ostudzić, kolejno podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej). Wbić jajko, dobrze wyrobić. Kulać kluseczki wielkości orzecha włoskiego. Kluseczki wrzucać do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min. Przed wyciągnięciem klusek należy je zahartować tj. polać zimną wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 29.10.2016 21:31
Smakowite :)
Krzysztof15 29.10.2016 11:56
Bardzo lubię
MAR3STA 28.10.2016 20:57
Pyszne kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak