Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 i ½ szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, opłukać a następnie podzielone na kawałki ugotować. Następnie jak będą miękki ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i mąkę ziemniaczaną całość wyrabiać na gładkie ciasto.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Ciasto podzielić na kawałki i uformować średniej grubości wałek. Odcinać nożem kawałki ciasta a następnie formować kulki i palcem robić dziurkę w środku.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Zagotować osoloną wodę, a następne gotować kluski do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z ulubionym sosem.
Krok 3 - Kluski śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 25.08.2015 16:41
bardzo lubię,zwłaszcza z gulaszem :)
jasiek 25.08.2015 13:53
uwielbiam z sosem pieczarkowym
mariuszek8 25.08.2015 12:45
bardzo fajne do zrazów śląskich
w mojej kuchni 25.08.2015 11:09
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak