Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
jaja 2 sztuki
margaryna 10 dag
olej rzepakowy 3 łyżki
sól do smaku 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy z 2 łyżeczkami soli. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Z ziemniaków formujemy kopiec. Dzielimy go na 4 części. Jedną część wyjmujemy i dajemy w puste miejsce mąkę ziemniaczaną, jaja, olej i margarynę.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Zarabiamy rękami ciasto. Robimy wałeczki.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Formujemy kluseczki.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Wstawiamy do gotowania wodę, z odrobiną oliwy i łyżeczką soli. Wrzucamy kluseczki i gotujemy.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Podajemy z sosem, surówkami i mięsem
Krok 6 - Kluski śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 27.04.2015 19:37
ale jak śląskie to bez oleju i margaryny
RenataZ-et 14.02.2015 14:31
uwielbiam takie kluski
Krzysztof15 14.02.2015 09:09
bardzo lubie
Ewelina1991 14.02.2015 09:03
smaczny obiadek
pajbek 14.02.2015 06:08
Coś dla mnie :-)
MałaMi89 13.02.2015 22:42
Ohh jak dawno nie robiłam i nie jadłam.. a uwielbiam!
Ania321 13.02.2015 22:36
coś, co bardzo lubię :)
Iwusia 13.02.2015 22:31
pycha obiad
Wafelek2601 13.02.2015 22:10
Pyszne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak