Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
skrobia ziemniaczana 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już dobre odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne przeciskamy przez praskę albo mielimy maszynką do mięsa o grubych oczkach. Zmielone ziemniaki wkładamy do miski i dzielimy na cztery równe części. Jedna wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobie ziemniaczaną. Dodajemy wyjęte ziemniaki , wbijamy jajko i dodajemy dużą szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki i spłaszczamy palcem robiąc dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem lub skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak