Kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5-6 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    ok.100 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    3-4 litry
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcja na 2 osoby + dziecko :) Obrać ok. 5-6 średnich lub dużych ziemniaków. Umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Posolić płaską niewielką łyżeczką soli i zagotować. Gotować aż do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić i ubić tak aby nie było żadnych grudek. podzielić ziemniaki na 4 części nożem. Jedną z części wyjąc i odłożyć na resztę ziemniaków. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać odpowiednio mąkę ziemniaczaną na oko ok. 100-150g i wlać całej jajko. Nie trzeba już przyprawiać. ciasta gdyż kluski będą gotować się w osolonej wodzie.

W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku z 1 łyżeczką soli. Rozrabiamy ciasto kluskowe na jednolitą masę i formujemy kuleczki. Kluska śląska ma kształt spłaszczonej kulki z delikatną dziurką w środku. Kiedy z całego ciasta utworzymy nasze kluski należy wrzucić je na wrzątek i gotować. Kluski wypłyną na wierzch wody, jednak należy je wyciągnąć po paru minutach aby ugotowały się również w środku. Wyciągamy kluski chochelką z dziurkami.

Można podawać w daniach mięsnych z sosem np. grzybowym, pieczeniowym, własnym itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat