Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
mąka ziemniaczana 150 g
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Ziemniaki uklepujemy na równą masę. Dzielimy na 4 części. 1część wyjmujemy a puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy jajko, solimy i wyrabiamy.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Z powstałej masy formujemy kuleczki z dziurką w środku.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Kluski gotujemy we wrzącej wodzie około 2-3 minut.

Smacznego:)
Krok 5 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 28.07.2014 20:16
Lubię takie kluseczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak