Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Śląskie

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
sól do smaku
mąka 20 dag
bułka do polania
margaryna do polania
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w garnku, zalane wodą osoloną.

Następnie przekręcamy je przez maszynkę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąką oraz do smaku sól. Dłońmi zagnitamy ciasto , które ma mieć jednolitą konsystencję. Dzielimy na 4-5 części, formujemy rulon,
Krok 1 - Kluski Śląskie foto
2
wycinamy na kopytka.
Krok 2 - Kluski Śląskie foto
3
Dłonią formujemy kulki. W środku palcem robimy wniecenie.
Krok 3 - Kluski Śląskie foto
4
Gotujemy we wrzącej wodzie. Osolonej. Wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch.


Polewamy wymieszana rozpuszczoną margaryną z bułka tartą.
Krok 4 - Kluski Śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 07.01.2014 17:40
bardzo pysznie wyglądają
Sylwia26 07.01.2014 16:54
ślinka leci :)
Marlenka.S 07.01.2014 15:54
uwielbiam kluski śląski i tym podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak