Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Obrać ziemniaki. Ugotować pół średniego garnka ziemniaków w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę, potłuc ziemniaki i ostudzić (aby były letnie).
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
W misce wymieszać ziemniaki, 2 szklanki mąki ziemniaczanej i 1 jajko.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Wyrobić kształt klusek.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Do gotującej wody ostrożnie wrzucić kluski. Gotować od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię około 5 minut. Podawać na gorąco np. z sosem, mięsem, surówką.
Krok 4 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.12.2013 00:52
pyszny obiadek z takimi kluskami
Róża1 22.11.2013 22:57
wspaniały niedzielny obiad z kluskami:-)
Gabi44 17.11.2013 23:16
Bardzo lubię kluski śląskie.
Ola1984 17.11.2013 22:16
Uwielbiam kluski śląskie :)
Cranberry 17.11.2013 20:52
Pysznie wyglądają
Jusiaa 17.11.2013 17:29
Nasze tradycyjne kluseczki, pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak