Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt
mąka ziemniaczana
jajko 1 szt
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ubijamy je i przekładamy do miski. Czekamy aż ostygną lecz muszą być ciepłe aby mąka nie zostawiła grudek. Dzielimy na cztery części i 1/4 wyciągamy. Zastępujemy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wcześniej wyciągniętą część. Dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy łyżeczkę oleju. Ugniatamy. Gdy uzyskamy gotową masę. Przygotowujemy kluski. Wstawiamy wodę, solimy i gotujemy. Wrzucamy do wrzącej wody kluski. Gdy zaczną wypływać odczekujemy 1min i wyciągamy z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.01.2013 18:37
lubię te kluski !
Ada-Gaba 15.12.2012 12:20
bardzo lubimy
Henryka2 09.12.2012 21:21
Czytelny, dobrze opisany przepis, a kluseczki apetyczne
misia53 09.12.2012 21:10
Kluseczki jak od zawodowca, piękne i smakowite....i ten sosik....
Ewa6274879 09.12.2012 21:05
pyszne do pieczarkowego sosu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak