Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg.
jaja 2 szt.
mąka ziemniaczana 35 dag.
sól do smaku
olej 0.5 łyżki
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy we wrzącej,osolonej wodzie.Ugotowane przekręcamy przez maszynkę.Wykładamy na stolnicę podsypaną maką.Dodajemy jajka,mąkę ziemniaczaną,sól do smaku.Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - kluski śląskie foto
2
Formujemy wałek grubości około 3.5 cm.,kroimy kawałki długości około ok.3 cm.Z każdej cząstki formujemy kulkę.Lekko spłaszczamy w środku robimy dziurkę.
Krok 2 - kluski śląskie foto
3
Gotujemy we wrzącej,osolonej wodzie.
Krok 3 - kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 06.07.2013 09:47
Uwielbiam te kluseczki, szczególnie z mięsnym sosem :)
TEtalicha 24.04.2013 15:08
super z sosem pieczarkowym
Alex_M 25.01.2013 17:53
kocham takie kluski :)
Jodaj 21.12.2012 10:50
najlepsze śląskie kluski :) pycha :)
Mati3 12.11.2012 18:20
uwielbiam je:)
maciek7 12.11.2012 17:56
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak