Kluski na śmietanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    1/2 szklanki
  • mąka

    3/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    odrobina
  • sól

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski na śmietanie foto
Odmierzamy śmietanę 18%, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej.
Krok 2 - Kluski na śmietanie foto
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane.
Krok 3 - Kluski na śmietanie foto
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Krok 4 - Kluski na śmietanie foto
Kluseczki można jeść same, na słodko, z mięsem czy sosem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 06.03.2013 13:00
ładnie się prezentuje
Beata23 03.03.2013 14:54
fajne te kluski
junox 06.02.2013 21:19
bardzo pysznie wyglądają:)
MAR3STA 29.01.2013 18:14
przepyszne kluseczki
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:48
ale smakowite!
Dorian 23.01.2013 15:25
pycha
EmciaPichci 18.01.2013 18:52
super!
Kulinarna Ja 07.01.2013 12:31
pięknie się prezentują, pycha!
treonina 05.01.2013 13:29
ciekawe :-)
Juleczka20 14.12.2012 19:31
smakowite te Twoje kluseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat