Kluski na parze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże świeże

    1 kostka
  • mleko ciepłe

    1 litr
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w szklance letniego mleka dodać żółtka wymieszać. Rozczyn wyrobić z mąką i pozostałym mlekiem. Polecam miskę tupeerware do ciasta drożdżowego w której nie trzeba wyrabiać ciasta tylko wystarczy wymieszać zamknąć przykrywka i po 10 minutach ciasto jest wyrośnięte. Formować kluseczki i pozostawić do wyrośnięcia można nadziewać wg uznania ja lubię marmoladę lub puste z różnymi polewami np. truskawkowa i bita śmietana. Wyrośnięte kluski ułożyć na sitku w garnku i parować 8 minut. Jeżeli będziemy parować za długo to kluski opadną i będą miały zakalec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 10.05.2014 10:18
oo jaka super propozycja :)
IwonaKa 15.07.2013 11:54
moja mama robiła pyszne z sosem czekoladowym,Twoje tez wyglądają rewelacyjnie
Łukasz15 25.06.2013 11:33
Bardzo lubię z różnymi dodatkami
Ewelina38 04.03.2013 10:15
ależ one apetycznie wyglądają.... i ten sosik truskawkowy.... mniam :P)
Maniek2 23.02.2013 21:29
bardzo smaczne
rjustysia 29.01.2013 13:47
świetne, szczególnie z tym sosem truskawkowym
Dorian 11.12.2012 08:10
ekstra
IKrakowianka 15.10.2012 14:31
prezentują się wyśmienicie
caralajna 08.09.2012 08:54
fajne.. mniam
MagdaXXX 30.05.2012 09:42
poezja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat