Kluski makaronowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    30 dag
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawa do ziemniaków

  • sól

  • makaron świderki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać z mundurków, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy się ugotują odcedzić i wszystkie ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia. Do miski z ziemniakami włożyć obie mąki, dodać jajko i przyprawę do ziemniaków.

Wszystko dokładnie wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ciasto rozwałkować. Na odrobinie ciasta wykładać trochę makaronu i zwijać, jak na kluski.

UWAGA: ciasto jest dość miękkie i może się rozwalać, robić to ostrożnie. Tak przygotowane kluski dawać do gotującej się wody. Zagotować. Kluski podawać polane śmietana i posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 19.04.2012 19:13
bardzo fajne:))
owocówka 23.11.2011 07:06
muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat