Kluski leniwe z suszoną miętą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    250 g
  • mięta suszona

    1 łyżeczka
  • mąka

    0,75 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski leniwe z suszoną miętą foto
Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Dodaję do niego żółtko jajka i mieszam dokładnie.
Krok 2 - Kluski leniwe z suszoną miętą foto
Do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę.
Krok 3 - Kluski leniwe z suszoną miętą foto
Do sera dodaję mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników a następnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek
Krok 4 - Kluski leniwe z suszoną miętą foto
i kroję na małe kawałki.
Krok 5 - Kluski leniwe z suszoną miętą foto
Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 07.01.2015 13:02
były bardzo smaczne, polecam
Grazyna0211 06.01.2015 16:03
smaczne kluski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat