KLUSKI LENIWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło do polania

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    do smaku
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • sól

    do wrzątku
  • mąka do obtaczania ruloników

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • twaróg

    1 (tłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
(Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (97)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.03.2017 21:28
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Bożena Matuszczyk 03.03.2017 08:17
Smakowite i kuszące.;)
gusia1000 15.02.2017 23:33
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Ela15 14.12.2015 11:37
bardzo je lubię
gusia1000 30.09.2015 00:48
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Babeczka35 19.04.2015 21:53
Pyszne kluseczki.
Malinka 01.12.2013 19:42
Bardzo lubię leniwe:)
Róża1 27.09.2013 10:45
przepyszne!!!!
gusia1000 13.09.2013 22:41
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
malina 23.08.2013 09:18
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat