Kluski kładzione z kiszoną kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • jajko

    1
  • woda

  • sól

  • boczek parzony

  • kapusta kiszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce z mąki, jajka i wody wyrobić ciasto o konsystencji ciasta drożdżowego - ciasto nie może się za bardzo kleić, ale nie może też być za twarde, żeby kluski nie były twarde. W garnku zagotować dużą ilość wody, którą należy posolić. Na gotującą się wodę kłaść łyżką kluski o wielkości mniej więcej połowy łyżki (nie można ich kłaść za dużo, bo zaczną kipieć) i od chwili ich wypłynięcia gotować ok. 5 minut. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i czekać do momentu powstania skwarek. Ugotowane kluski przełożyć do miski, wlać skwarki wraz z wytopionym tłuszczem, wymieszać. Podawać z gotowaną kiszoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 21.07.2012 21:48
ciekawy pomysl
Edyta38 17.04.2011 18:27
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat