Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2-3 szt
mąka pszenna ok 1 1/2 szkl
woda ok 8 łyżek albo mleko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione

Jajka wybijamy, roztrzepujemy i dodajemy mąkę i wodę albo mleko. Wszystko łączymy.
Ciasto musi być gęste dlatego czasami trzeba dodać więcej mąki.
Ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 2 minut od wypłynięcia klusek. Wybieramy łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, masłem,śmietaną czy też zrumienioną bułką. Można też podawać z sosami czy też użyć jako dodatek do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak