Kluski dyniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    20 dag
  • mąka

    5 dag
  • Średni ziemniak

    1
  • jogurt naturalny

    5-6 łyżek
  • żółtko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka. Można podawać je na słodko lub np. ze śmietana i posypanym drobno koperkiem wówczas możemy od sosu dodać soli ziołowej, która bardzo fajnie zmieni smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 07.05.2011 17:02
mógłbym zaryzykować i spróbować
Barbara55 22.04.2011 13:38
dyniowych klusków jeszcze nie próbowałam
kielcok1 22.03.2011 16:38
nigdy takich nie jadłem
Babciagramolka 31.01.2011 17:17
Ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy to zachowują piękny pomarańczowy kolor.
aginaa 23.09.2010 12:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat