Kluski dyniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    20 dag
  • mąka

    5 dag
  • Średni ziemniak

    1
  • jogurt naturalny

    5-6 łyżek
  • żółtko jajek

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka. Można podawać je na słodko lub np. ze śmietana i posypanym drobno koperkiem wówczas możemy od sosu dodać soli ziołowej, która bardzo fajnie zmieni smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 07.05.2011 17:02
mógłbym zaryzykować i spróbować
Barbara55 22.04.2011 13:38
dyniowych klusków jeszcze nie próbowałam
kielcok1 22.03.2011 16:38
nigdy takich nie jadłem
Babciagramolka 31.01.2011 17:17
Ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy to zachowują piękny pomarańczowy kolor.
aginaa 23.09.2010 12:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat