Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki z czerwoną porzeczką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na kluski

mąka 2 szkl
jajko 2
mleko 1/3 szkl
porzeczki czerwone 3/4 szkl
sól

Ponadto

porzeczki czerwone 1 szkl
cukier
cukier waniliowy
śmietana 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki z czerwoną porzeczką

Kroki postępowania

1
Umyte jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, sól (szczyptę) i mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka.
Krok 1 - Kluseczki z czerwoną porzeczką  foto
2
Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Kluseczki z czerwoną porzeczką  foto
3
Kluseczki wrzucamy łyżką do gotującej się i osolonej wody. Mieszamy ostrożnie i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem do smaku. Pozostałe porzeczki dusimy z cukrem do smaku. Następnie dokładnie miksujemy. Kluski polewamy śmietaną i musem porzeczkowym.
Smacznego!
Krok 3 - Kluseczki z czerwoną porzeczką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 02.08.2015 22:33
kluseczków z połączeniem porzeczek jeszcze nie próbowałam,chyba czas nadrobić zaległości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak