Kluchy śląskie z koperkiem wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • jajko

  • świeże koperek

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu lekko studzę i ugniatam na masę z jajkiem. Ugniatam ziemniaki w misce i uklepuje na gładko. Umyty koperek siekam. Masę przecinam na 4 części - ćwiartki i jedną z nich wyjmuję na talerz. w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak aby dokładnie zakryła puste miejsce (proporcje ziemniaków do mąki to 4:1). Dodaję wyjętą część ziemniaków i koper i wszystko razem ugniatam. Gdy kleją się za bardzo można dodać mąki. Z powstałego ciasta lepię kuleczki i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut (od wypłynięcia może z minutkę) Delikatnie mieszam aby nie przywarły do dna.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat