Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy na parze

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 sztuki
mleko 2 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżka
olej 1/4 szklanki

Dodatkowo

truskawki 50 dag
jogurt naturalny 300 ml
cukier

Porada

Uparowane i przestudzone kluski podawać z sosem truskawkowym, ale jagodowy też się tutaj idealnie sprawdza.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy na parze

Kroki postępowania

1
W połowie mleka rozpuścić drożdże i wymieszać je z cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Pozostałe mleko wlać do mąki, dodać szczyptę soli, jajka, olej i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej maką i szklanką wyciąć krążki ciasta z których uformować malutkie bułeczki, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kluchy na parze  foto
2
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody na garnku umieścić specjalny talerz do gotowania na parze i pod przykryciem parować kolejno wszystkie kluski około 8 minut potrzeba na uparowanie.
Sos truskawkowy:
Truskawki dokładnie pognieść widelcem, wymieszać z jogurtem i dosłodzić cukrem do smaku.
Krok 2 - Kluchy na parze  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 11.06.2014 23:45
fajna propozycja,lubię takie :)
BernadettaP 11.06.2014 22:12
Uwielbiam kluchy, a za takie z sosem owocowym, albo ze śmietanką i jagodami, dałabym się pokroić.
Magula 11.06.2014 21:43
Mniam smaki z dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak