Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym
Kroki postępowania
Miękką soczewicę, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek i miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy majerankiem, solą i pierzem do smaku.
Z gotowej masy formujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelnie wlewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony na rumiano.
Paprykę opalamy nad gazem na czarno, wkładamy do woreczka i czekamy aż sparuje, wtedy skórka ładnie zejdzie. Oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Na oliwie z oliwek obsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Jak papryka będzie miękka dodajemy koncentrat, szklankę wody i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładko. Sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1/4 szkl wody.
Nalewamy sos paprykowy i układamy klopsiki