Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • klopsiki:

  • łopatka bez kości

    60 dkg
  • boczek wędzony

    18 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • margaryna do smażenia

  • sos

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • fasola czerwona z puszki

    240 g
  • Kukurydza z Puszki

    140 g
  • sól do smaku

  • pomidory krojone z puszki

  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka pomarańczowa

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Mielimy łopatkę wieprzową bez kości z boczkiem i cebulą, następnie dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i trochę bułki tartej (dla wchłonięcia wilgoci). Doprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem do smaku. Formujemy klopsiki wielkości łyżki.
Krok 2 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Usmażone przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory krojone z puszki, dolewany trochę wody, aż przykryje klopsiki oraz kostkę rosołową. Gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
Krok 4 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Na maśle podsmażamy papryki pokrojone w drobne paski i cebulę w piórka, aż się ładnie zeszklą. Przekładamy do klopsików w pomidorach. Znów chwilę gotujemy do czasu, jak nasze warzywa zmiękną całkowicie.
Krok 5 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Na sam koniec dodajemy fasolę czerwoną z puszki i kukurydzę z puszki, ale już nie trzeba tego długo gotować, bo są miękkie.
Krok 6 - Klopsiki wieprzowe w sosie meksykańskim foto
Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podajemy ciepłe, jako samodzielne danie obiadowe. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantny sos można dodać odrobinę chili do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Melania 14.09.2013 15:31
Chyba wykorzystam jutro Twój przepis:)
Anna27 18.03.2013 20:18
bardzo dobre
malaczarna23 15.03.2013 08:13
pyszniutkie klopsiki
Anonimowy 11.03.2013 13:21
bardzo smaczny przepis
RenataZ-et 20.02.2013 23:24
Rewelacyjny przepis! Mniaamm
EmciaPichci 03.02.2013 11:53
ale świetne!
Iwusia 20.01.2013 23:01
Bardzo fajny przepisik na pyszne danie
Ewa6274879 04.01.2013 22:25
mnóstwo pysznych dodatków :)
pajbek 03.01.2013 21:22
Fajny przepis na pyszne klopsiki :-)
aisoglam 03.01.2013 21:14
Apetycznie się prezentują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat