Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki w sosie z suszonych grzybów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
otręby 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka mielona 0,5 łyżeczki
grzyby suszone 3 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
cebula 1 sztuka
kasza jaglana 1,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
karkówka 400 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki w sosie z suszonych grzybów

Mięso myjemy,osuszamy i mielimy wraz z czosnkiem. Dodajemy jajko,otręby oraz bułkę. Wyrabiamy masę,doprawiamy do smaku.

Grzybki zalewamy wodą (małą ilością) i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy a w tym czasie w głębokiej pateli rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę oraz uformowane małe klopsiki. Podsmażamy mieszając ok 4 minut. Następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a także grzyby wraz z wywarem. Gdy płynu jest za mało dodajemy troszkę wody. Gotujemy na malym ogniu ok 25 minut. Następnie doprawiamy sos oraz dodajemy śmietanę do smaku. Kaszę gotujemy albo wg przepisu na opakowaniu albo po wsypaniu kaszy do małej ilości wody z łyżką masła na małym ogniu. Danie podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak